Thov Midtsund Nordbo
- Det jeg liker aller best er å snakke med barn og unge som har kroppsliggjorte erfaringer med de temaene jeg jobber med, sier seniorrådgiver Thov Midtsund Nordbø.

Thov, fagrådgiver innen justis

Hvilken utdanning og erfaring har du fra tidligere?
 Jeg er utdannet sosiolog og tok utdannelsen min i Oslo og USA. Selv om jeg fortsatt føler meg som en ungfole, viser CVen og de grå håra i luggen min noe annet. Jeg har blant annet jobbet med ungdomskriminalitet, rus og psykiatri, arbeidsinkludering, vitenskapelig arbeid og skrevet fagrapport om rumenske rom. Fellesnevneren i alle disse jobbene er at det handler om mennesker som står i ganske krevende livssituasjoner.     

Hvorfor søkte du jobben i Barneombudet?
Jeg ble oppmerksom på Barneombudet og deres arbeid gjennom ombudets engasjement på mitt fagfelt. Både barneombudet og personen som hadde jobben før meg, var tydelige stemmer i den offentlige debatten om ungdomskriminalitet.  

Da stillingen ble utlyst var det en no brainer å søke. Dette var en jobb jeg virkelig ønsket. Heldigvis ville de ha meg.    

Hva jobber du med hos Barneombudet?
Jeg jobber først og fremst med barn i konflikt med loven. Men jeg har også jobbet litt med barnevern, ruspolitikk og utlendingsfeltet.  

Barn i konflikt med loven har vært et innsatsområde hos Barneombudet. Vi har vært særlig opptatt av at barn ikke skal i fengsel, og at myndighetene derfor må sette kommunene i stand til å forebygge kriminalitet og å ha gode verktøy til å hjelpe de som har havnet på skråplanet. 

Vi har også hatt et særlig fokus på mistenkte barns rettigheter, og forsøker å påvirke departementet til å vurdere lovendringer som styrker deres rettsikkerhet. Vi jobber for eksempel med at barn mistenkt i straffesaker alltid bør ha en forsvarer med seg under avhør når saken er av et visst alvor.  

Hvordan ser en arbeidsuke ut for deg?
Denne jobben er veldig variert – og det appellerer til meg. Ungdomskriminalitet er et ganske hett politisk tema, og det kommer stadig mediehenvendelser til oss. Jeg liker at det blir litt action innimellom. Jeg liker også at vi møter så mange forskjellige mennesker, på ulike nivå. Fra møter med Statsråder den ene dagen, til møter med barn og voksne i praksisfeltet den andre dagen. Jeg holder også en del innlegg, skriver kronikker og gjør intervjuer i aviser og radio. Å skrive innspill og svare på høringer til myndighetene er også en viktig del av jobben.    

Hva er det beste med jobben din?
Jeg lærer så mye nytt hele tiden. I tillegg får man brynt seg på mange spennende muligheter og oppgaver hos Barneombudet. For å nevne noe har jeg deltatt på podkast, holdt innlegg for regjeringen, deltatt på Arendalsuka, reist land og strand i Norge i forbindelse med et prosjekt om fosterhjem og hatt utallige møter med forsknings- og kompetansemiljø.  

Det jeg liker aller best er å snakke med barn og unge som har kroppsliggjorte erfaringer med de temaene jeg jobber med. Det gjør noe med deg å lytte til deres historier og erfaringer med systemet, uavhengig om det er snakk om en solskinnshistorie eller ikke. Jeg mener at det er helt avgjørende at jeg, men også myndighetene, får tilgang til denne kunnskapen for å utforme en politikk til det beste for barna.      

Og hva med det mest utfordrende?
Jobben i Barneombudet skiller seg fra alt annet jeg har gjort før. Jeg må stadig dykke ned i problemstillinger som er nye for meg. Det kan være utfordrende til tider, men også givende. Som fagrådgiver er det også en utfordring å nå de målene vi setter oss. Noen prosesser kan være seige og ta laaang tid. Men en cocktail av gode planer, nettverk og gjentakelse av budskap kan gjøre underverker.    

Har du et spesielt godt minne fra arbeidsplassen?
Det å gjennomføre samtaler med barn i fosterhjem og fosterforeldre rundt om i hele landet gjorde stort inntrykk på meg. Det å få rike beskrivelser fra aktørene det faktisk gjelder, er så mye mer kraftfullt enn å lese om de gjennom tall og statistikker. Da vi utarbeidet en rapport om barn i fosterhjem var vi derfor opptatt av at de disse historiene skulle være et sentralt grunnlag for våre anbefalinger til myndighetene.  

Har du noe mer du vil dele med oss?
Det å jobbe i barneombudet er noe helt spesielt. Vi har en utrolig viktig funksjon, og mandatet vårt gir oss en talerstol og samtidig kort vei til de som tar beslutninger her til lands. Hvis du ønsker deg en jobb der du kan være med på å påvirke oppvekstpolitikken i Norge og bringe barn og unges stemmer inn til beslutningstakerne, så tikker denne jobben av på alle punkter. 

Tre raske fakta

  • 1 Jeg scora på 10 av 10 straffer mot Vålerenga og Canadas landslagskeeper Lars Hirschfeldt
  • 2 Jeg har sykla fra Norge til Italia
  • 3 Jeg har hatt 9 hjernerystelser og må bruke hjelm i aktiviteter med fysisk kontakt

Informasjonskapsler

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer

Nyhetsbrev