Seksuell lavalder

Den seksuelle lavalderen skal beskytte barn mot å bli utsatt for seksuelle overgrep fra voksne. Den skal også beskytte barn og unge mot å ha sex før de selv føler de er klare for dette.

I Norge er den seksuelle lavalderen 16 år. Det betyr at den som har seksuell omgang med et barn under 16 år kan bli straffet. Er det alvorlig kan straffen bli fengsel i opptil seks år.

Seksuell omgang som det står i loven, betyr ikke bare samleie. Ifølge loven er både onanering, suging eller slikking på kjønnsorganer, eller å føre en finger inn i kjønnsorganene seksuell omgang.

Slike handlinger kan ikke en som er over 16 år gjøre med noen som er under 16 år.

Nedenfor bruker vi ordet sex i stedet for seksuell omgang. Det er for at det skal bli lettere å forstå hva vi skriver om.

Hvordan fungerer den seksuelle lavalderen i praksis?

Hvis du selv er under 16 år, men kjæresten din er over 16, kan han eller hun i verste fall straffes med fengsel hvis dere har sex med hverandre.

Samtidig bestemmer loven at straffen kan bortfalle dersom de som har hatt sex, er omtrent like gamle i alder og utvikling. At straffen kan bortfalle betyr at det ikke er sikkert den personen somer over 16 år, blir straffet for at dere har hatt sex.

Dette betyr at om begge er rundt 16 år, og ellers jevne i utvikling, og at sexen er frivillig, så er det ikke nødvendigvis straffbart.

Hva hvis kjæresten min er mye eldre enn meg?

Hvis du har en kjæreste som er mange år eldre, kan det være grunn til å bli bekymret. Det er ikke sikkert det er noen grunn til å være bekymret, men det er likevel naturlig å stille spørsmål om hvorfor denne gutten eller jenta ikke har en kjæreste på sin egen alder.

Hvis du har en kjæreste som er mye eldre, mener vi du bør snakke med en voksen du stoler på om dette. Dette er enda viktigere hvis kjæresten din vil at forholdet skal være hemmelig.

Det er også viktig å huske på at det kan være straffbart å ha sex dersom den ene er under 16 år, selv om dere er kjærester og det er frivillig.

Les mer om dette på ung.no.

Fann du ikkje det du lette etter?

Ta gjerne ein titt på ung.no viss du ikkje fann det du lette etter.
Send oss gjerne ei tilbakemelding viss det er noko du synst vi kan gjera betre.
Ta kontakt med oss på post@barneombudet.no eller på kontakt-sida vår.

Informasjonskapsler

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer

Nyhetsbrev