- Alvorlig om helsesykepleierne ikke får gjort jobben sin

Barneombud Inga Bejer Engh

Mange helsesykepleiere ble tatt ut av sitt vanlige arbeid og satt til smittearbeid da koronapandemien nådde Norge. Mange har returnert til sin vanlige jobb i blant annet skolehelsetjeneste, men så snart smitten går opp igjen blir flere helsesykepleiere satt til nytt smittearbeid.

Dét liker barneombud Inga Bejer Engh dårlig.

– Det er en grunn til at dette er en lovpålagt tjeneste. Dette er ansatte i kommunen som driver med viktig, forebyggende arbeid blant barn og unge, blant annet med psykisk helse. For noen barn utgjør disse personene en viktig støtte i det daglige livet, sier hun til P4.

Bejer Engh understreker til kanalen at dette ofte går utover de mest sårbare av de yngre.

Påpekt flere ganger

Barneombudet har flere ganger påpekt overfor regjeringen at det må gjøres grundige vurderinger før man griper inn i lovpålagte tjenester.

Problemstillingen med skolehelsetjeneste og helsesykepleiere er tatt opp i flere brev fra Barneombudet.

Bejer Engh mener kommunene bør utarbeide beredskapsplaner som legger grunnlag for god respons på nye utbrudd. Hun tar blant annet til orde for at personell som ikke har sykepleier- eller legebakgrunn kan gjennomføre tester under kyndig veiledning.

- Slik kan vi unngå at helsesykepleiere blir unødvendig omdisponert fra tjenester til barn og unge.

Informasjonskapsler

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer

Nyhetsbrev