– Vi kan ikke sitte og se på at barn og unge utsettes for seksuell trakassering

Kjersti Botnan Larsen port
Seniorrådgiver Kjersti Botnan Larsen hos Barneombudet

40 prosent av jentene og 24 prosent av guttene på videregående skole har det siste året blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet eller trakassering.

Det viser tall fra den ferske Ungdata-undersøkelsen, gjengitt av NRK Troms og Finnmark. Ungdommer forteller til NRK at mye foregår via sosiale medier.

Ikke overraskende

Dette er tall som ikke overrasker Barneombudet.

– Dette er en bekreftelse på noe vi allerede vet. Vi har sett høyere tall før, fra NTNU, helt opp mot 60 prosent, sier seniorrådgiver hos Barneombudet, Kjersti Botnan Larsen.

Barneombudet har pekt på dette problemet over lengre tid, blant annet i rapporten "Alle kjenner noen som har opplevd det" der vi pratet med ungdommer landet rundt om deres opplevelser med seksuelle krenkelser.

– Vi kan ikke sitte nok et år og se på at barn og unge utsettes for seksuell trakassering. Her forventer vi at myndighetene tar tak og man kan begynne med å styrke seksualitetsundervisningen i skolen, sier Botnan Larsen til NRK.

En trygg digital hverdag er viktig

Hun mener barn og unge må få håndteringskompetansen de trenger for å skille mellom hva som er greit og ikke greit. Dette har også vært tema i rapporten "Ungdom om digitale medier" som Barneombudet mottok fra en ekspertgruppe med ungdom sommeren 2019.

En trygg digital hverdag er ett av Barneombudets fire satsingsområder i perioden 2019-2021. Barneombudets mål i satsingsområdet er at:

  • Arbeidet for å sikre barn en trygg digital hverdag skal være godt samordnet
  • Barn skal ha god nok kompetanse til å ha en trygg, digital hverdag
  • Barn skal få god hjelp når de opplever negative hendelser digitalt


Informasjonskapsler

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer

Nyhetsbrev