Kommunene som strammer inn må ha en plan for barna

Mandag 15. mars kom det ytterligere innstramminger som følge av covid-19-situasjonen og hele 52 kommuner gikk over til tiltaksnivå A. Dét kan potensielt føre til store konsekvenser for barn og unge.

Barneombudet minner derfor om sine fem råd til kommuner som nå skal vurdere smitteverntiltak for barn og unge.

De nye tiltakene ble bredt omtalt i media gjennom mandagen, og Barneombudet var ute i en rekke medier med sine reaksjoner. Blant annet i Dagbladet og VG.

Til Dagbladet sa barneombud Inga Bejer Engh at det nå er helt vesentlig for alle kommuner med strenge tiltak å ha en plan for hvordan man skal håndtere konsekvensene disse tiltakene nå får for barn og unge.

- Den planen må for det første gå på at de som har behov for et fysisk skoletilbud, må få det. Blant annet de i sårbare livssituasjoner og de som har behov for spesialundervisning eller særskilt språkopplæring, sa Bejer Engh.

Det siste året har vist oss at konsekvensene for barn og unge kan bli store. I forkant av den varslede nedstengningen ga barneombudet et intervju til Aftenposten:

– Vi vet at begrensninger til skoletilbudet har ført til store, negative konsekvenser for barns læringsutbytte, sosiale utvikling og psykiske helse. Det er også meldt om økt vold i hjemmet, sa Inga Bejer Engh til avisen.

Bejer Engh oppfordrer nå til at hjelpe- og støtteapparatet rundt barn og unge må være proaktive og kontakte elever de er bekymret for, og at de strengeste tiltakene må ha kortest mulig varighet.

Informasjonskapsler

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer

Nyhetsbrev