Èn av tre vet ikke hvem de kan få hjelp av i kommunen når de sliter med psykiske helse

Barneombudet: lek på store røde baller

Én av tre mellom 12-19 år sier at de ikke vet hvem i kommunen de kan snakke med om de har det vanskelig. Det er helt avgjørende at kommuner har et psykisk helsetilbud og gjør det kjent for barn og unge.

I arbeidet med rapporten «Hvem skal jeg snakke med nå?» om psykisk helsehjelp til barn og unge i kommunene, har Barneombudet stilt egne spørsmål i Barn og ungdomsundersøkelsen 2022 (Ipsos). 567 i alderen 12-19 år svarte på webundersøkelsen våren 2022.

− I rapporten vår kommer det også frem at det ikke er et godt nok tilgjengelig eller tilpasset psykisk helsetilbud til barn og unge i alle kommuner, sier barneombud Inga Bejer Engh.

Her er noe av det som kommer frem i undersøkelsen

  • 29 % svarer at de ikke vet hvem i kommunen de kan snakke med om de har det vanskelig.
  • Av de som vet de kan snakke med noen i kommunen, svarer 68 % barn og unge at de vet de kan snakke med helsesykepleier når de trenger å prate om problemer eller noe de sliter med.
  • Flere jenter (26 %) enn gutter (18 %) vil helst snakke med psykolog for å få hjelp med problemer eller noe de sliter med.
  • Flere i aldersgruppen 12-15 år (71%) går helst til sine foreldre med problemer eller noe de sliter med, sammenlignet med 16-19-åringer (44%).

Informasjonskapsler

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer

Nyhetsbrev