- Hjemmekontor må ikke gå ut over sårbare barn og unge

Barneombudet: barn som leser i bok

Mandag innførte Oslo kommune nye tiltak for å redusere smitte i hovedstaden. Blant tiltakene er påbud om hjemmekontor så langt det er mulig.

Barneombudet påpeker nå at dette ikke må gå ut over sårbare barn og unge.

- Vi må ikke komme i samme situasjon som i vår, da de fleste som arbeidet med barn i en sårbar situasjon, ble sendt på hjemmekontor, sier barneombud Inga Bejer Engh til NTB.

Må ha beredskapsplaner

Hun påpeker viktigheten av at Oslo kommune, og øvrige kommuner, nå har på plass nødvendige beredskapsplaner for sektorer som arbeider med barn og unge i sårbare situasjoner.

Barneombudet så i vår at kommunene stengte ned viktige tjenester for barn og unge, og vi sendte i september et brev til regjeringen der vi påpekte at kommunene måtte få på plass beredskapsplaner for nye smitteutbrudd.

Vi ba også regjeringen om å sikre at kommunene gjennomfører en risikoanalyse og vurderer konsekvenser for barn og unge før de iverksetter nye smitteverntiltak.

Brevet kan du lese i sin helhet her.

Barnevern og helsestasjoner må skjermes

- Jeg går ut fra at Oslo kommune nå har på plass beredskapsplaner for de sektorene som arbeider med barn i en sårbar situasjon, som blant annet barneverntjenesten og helsestasjoner, sier Bejer Engh.

- Vi håper kommunene nå har utarbeidet beredskapsplaner for hva som skal skje ved økt smitte. Dette er viktig for at nye smitteverntiltak ikke rammer barn hardere enn nødvendig. Et eksempel er at de som arbeider med barn i sårbare situasjoner må være tilgjengelige for barna, og barn må få den hjelpen og beskyttelsen de har krav på. Omdisponering av personell og bruk av hjemmekontor må begrenses så langt det er mulig.

Informasjonskapsler

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer

Nyhetsbrev