- Kunnskap om rødt nivå og hjemmeskole må brukes fremover

Barneombudet: jente jobber med lekser og pc/macbook
Mange elever har sittet mye på hjemmeskole. Dét er ikke bedre enn rødt nivå, mener FHI.

I en fersk rapport har Folkehelseinstituttet (FHI) undersøkt effekten av ulike tiltak som skoler har satt inn under koronapandemien.

Ifølge FHI viser undersøkelsene at at rødt nivå i skolene er effektivt for å begrense smitte i skolealder. De ser samtidig at hjemmeskole ikke ser ut til å gi en tilleggseffekt.

– Rødt nivå ser ut til å bidra til å begrense smitte blant barn og unge. Sammen med andre kontaktreduserende tiltak i samfunnet blir totalt antall påviste tilfeller i kommunene redusert. Vi ser ingen tilleggseffekt av innføring av hjemmeskole i våre analyser på smitteforekomst. For å begrense smitte i en kommune med høyt smittenivå vil rødt nivå være et mer forholdsmessig tiltak enn hjemmeskole, sier forsker og barnelege ved Folkehelseinstituttet Pål Surén på fhi.no.

Rapporten må brukes i vurderinger

Barneombud Inga Bejer Engh er glad for at en slik rapport nå har kommet på bordet. Hun har gjennom hele pandemien vært opptatt av at tiltak rettet mot barn og unge må være så lite inngripende som mulig.

- Jeg forventer at kommuner og statsforvaltere legger denne kunn­skapen til grunn for sine vurderinger fremover, sier hun til Aftenposten.

Samtidig er hun også opptatt av t rødt nivå fortsatt er et stort inngrep i elevenes rett til utdanning.

- Mange elever har da halvparten av undervisningen på skolen. Så det er viktig for meg å understreke at skolene heller ikke kan være på rødt nivå lenger enn nødvendig.

- Bør ha lite hjemmeskole

Folkehelseinstituttet sier i sin pressemelding at trafikklysmodellen bør være grunnlag for arbeidet fremover.

– Fremover bør ambisjonen være å bruke trafikklysmodellen på best mulig måte. Hjemmeskole med heldigital undervisning er ikke en del av trafikklysmodellen og bør brukes så lite som mulig, sier Pål Surén i FHI.

Informasjonskapsler

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer

Nyhetsbrev