- Barn må beskyttes bedre mot kommersiell utnytting på internett

Artboard 1 copy 9 2x

En ny fransk lov gjør det nå mulig å blant annet straffeforfølge franske foreldre som eksponerer sine barn under 16 år som influensere på internett.

Det skriver NRK og VG.

Fra nå av må foreldre i Frankrike søke lokale myndigheter om tillatelse om de ønsker å eksponere barna sine. Det finnes en rekke eksempler på barne-influencere med inntekter i millionklassen.

Må se på beskyttelse av norske barn

Den franske loven har også ført til diskusjoner om dette her til lands.

Barneombudet er tydelig på at også norske barn må beskyttes bedre mot kommersiell utnytting på internett. Det betyr ikke at man må gå så langt som den franske modellen, men den norske lovgivningen i dag er for uklar.

- Barn må beskyttes bedre mot kommersiell utnytting på internett. Den teknologiske utviklingen har løpt fra dagens regelverk, og vi ber regjeringen om å sette ned et offentlig utvalg som går gjennom forbrukerlovgivningen. Noen barn er selv influencere, eller har foreldre som er det og som bruker barna sine kommersielt. Vi mener det må settes noen grenser, sier seniorrådgiver Kjersti Botnan Larsen hos Barneombudet.

Dette har Barneombudet blant annet tidligere omtalt i høringssvaret vårt til NoU 2019:9 Jenterom, gutterom og mulighetsrom.

Barn har rett til privatliv

Larsen viser blant annet til barns rett til privatliv etter barnekonvensjonen, og hun er bekymret for om denne retten oppfylles i en del av tilfellene der foreldre bruker barn som influencere.

– Vi er også bekymret for at foreldre skyver barn foran seg for å tjene penger på det som legges ut på nett, sier Botnan Larsen til NRK.

En trygg digital hverdag er ett av Barneombudets hovedsatsingsområder i perioden 2019-2021. Barneombudets mål er at:

  • Abeidet for å sikre barn en trygg digital hverdag skal være godt samordnet
  • Barn skal ha god nok kompetanse til å ha en trygg, digital hverdag
  • Barn skal få god hjelp når de opplever negative hendelser digitalt

For evt ytterligere kommentarer kontakt presse@barneombudet.no.

Informasjonskapsler

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer

Nyhetsbrev