Ny barnelov: Frykter mer konflikt og skadelig krangel

Barneombud Mina Gerhardsen Foto Alexandra Gjerlaugsen2

Barneombudet er svært kritiske til regjeringens forslag til daglig myndighet etter samlivsbrudd. Dette vil pålegge de foreldrene, som allerede er i en situasjon hvor de ikke klarer å samarbeide, å bli enige om enda flere avgjørelser enn i dag, også i barnas hverdag. Dette mener vi kan skape unødvendig konflikt for barn som allerede opplever en vanskelig situasjon etter samlivsbrudd.

Barn har rett til omsorg fra begge foreldre og i flertallet av skilsmisser får de til dette.

– Utfordringen er når foreldrene ikke gjør det. Da må vi finne løsninger som er det til beste for barna og det må gå foran hensynet til voksne og deres ønsker. En barnelov skal være til barnets beste, sier barneombud Mina Gerhardsen.

Bekymringen for den nye barneloven er stor i førstelinja, fra meklere i familievernet, psykologer og dommere, som møter barn fra familier der det er konflikt. Vi deler denne bekymringen og frykter mer skadelig krangel og konflikt rundt barn.

Økt konflikt rammer barna hardt

Antallet høykonfliktsaker øker og utgjør nå om lang 30 prosent av sakene der samlivsbrudd inkluderer barn. Det betyr at om lag 10 000 barn hvert opplever å leve med krangel og konflikt mellom foreldre.

Helsesykepleiere som møter mange av disse barna, forteller om økt antall barn som strever med hodepine, magevondt og andre plager, og hvor slike konflikter er en tydelig del av årsaksbildet. Dette påvirker igjen tilstedeværelse på skole og deltakelse i fritidsaktivitet.

– Vår bekymring er at forslaget vil forverre det som allerede er en svært krevende og vond situasjon for disse barna. Vi mener at det må gjøres konkrete vurderinger av hva som vil være til det beste for barnet, slik barnekonvensjonen krever, sier Gerhardsen.

Barnets beste må være overordnet

Regjeringen begrunner forslaget med økt likestilling mellom foreldre og at dette er bra for barn. Barneombudet mener at mål om likestilling ikke kan gå på bekostning av hensynet til barnets beste. Det målet må være overordnet alt annet.

Vi har store forventninger til at Stortinget bidrar med å revurdere forslaget og sikre at den nye barneloven ivaretar hensynet til barnets beste.

Informasjonskapsler

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer

Nyhetsbrev