– Lytt til ungdommene

Ungdomsraad sykehus

Barneombussen besøkte seks skoler og ett ungdomsråd. Budskapet er at barn og ungdom må bli hørt.

Første sykehusbesøk

Hedmark, Oppland og Vestfold er fylkene som har fått besøk av vår lille røde campingvogn, «Barneombussen», i september. Vi har besøkt barneskoler, ungdomsskoler og ungdomsrådet ved Sykehuset Innlandet på Lillehammer. Det er første gang vi gjennomfører et slikt møte på turné med Barneombussen.

Vi hadde gledet oss til å høre hvordan ungdomsrådet på sykehuset fungerte, men det ble raskt klart at det ikke fungerte så veldig godt. De to medlemmene vi møtte hadde mye erfaring med å være ung på sykehus, men opplever ikke at sykehusledelsen ønsket å benytte seg av kompetansen.

– Respektløst

– Det er respektløst overfor ungdommene at de ikke blir brukt mer direkte, sa barneombud Anne Lindboe til Gudbrandsdølen Dagningen, som var på sykehuset for å lage en sak om besøket.

Nå har sykehusledelsen lovet at de umiddelbart skal invitere ungdommene til et møte der de skal se på fremtiden.

I dette heftet finner man noen tips til ungdomsråd på sykehus.

Se videosnutter om ungdomsråd på sykehus her.

På gamle trakter

I tillegg til Steinerskolen på Hedemarken, Elverum ungdomsskole, Smestad ungdomsskole, Fredheim skole og Teigar ungdomsskole besøkte vi Solerød oppvekstsenter. Der er Anne godt kjent, for dét er nemlig den skolen der hun selv gikk som barn.

– Jeg måtte stoppe opp og kikke på det gamle klassebildet vårt. Det er veldig koselig å være tilbake! sa Anne Lindboe til reavisa.no.

Tata 1024x768

Informerer om rettigheter

Da Anne Lindboe ble ansatt som barneombud kom et barne- og ungdomspanel med en klar utfordring til Anne om at hun måtte gi barn og unge mer kunnskap om sine rettigheter. Svaret på dette ble «Barneombussen».

Fram til nå har vi møtt flere tusen barn på små og store skoler.

– Barn og unge kjenner for dårlig til hvilke rettigheter de har. Det er viktig at de øker kunnskapen sin om dette temaet, sier barneombud Anne Lindboe.

Hun mener det er viktig å lære barn og unge om rettighetene deres, og hva de kan gjøre hvis de blir brutt.

– Barn og unge skal vite at de selv, eller ved hjelp av andre voksne, kan kontakte rektor, helsesøster, barnevern eller ledelsen i kommunen hvis de noen bryter rettighetene deres, sier hun.

Informasjonskapsler

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer

Nyhetsbrev