Lucy Smiths barnerettighetsdag 2024: Barn i fattige familier
Fattigdom i Norge må forstås som et rettighetsproblem. Det å vokse opp i fattigdom utfordrer de grunnleggende rettighetene barn har etter FNs barnekonvensjon, sa barneombud Mina Gerhardsen på Lucy Smiths barnerettighetsdag 2024.
– Hva gjør det med en familie når det økonomiske stresset hindrer foreldre fra å være det de ønsker, når fokuset er på den neste regningen og frykten for å ikke strekke til. Det gjør noe med barn som vokser opp på den måten, sier barneombud Mina Gerhardsen.
Over 100 000 barn i Norge lever i en familie med vedvarende lavinntekt. Dette er en gruppe barn, som er like forskjellige som alle andre barn, men som statistisk sett har større risiko for å komme dårligere ut på nesten alle livsområder.
– Ved å undertegne barnekonvensjonen har Norge lovet at alle barn skal få vokse opp og utvikle sitt fulle potensial. Fattigdom er i veien for å nå det målet. Det handler om politisk vilje, mener Gerhardsen.
Staten har etter barnekonvensjonen plikt til å sikre at barn og unge vokser opp i økonomisk og sosial trygghet. Barneombudet mener at myndighetene må strekke seg lenger for å sikre at vi ikke fortsetter å ha hundre tusen barn som år etter år opplever å ikke ha de samme mulighetene som andre barn i Norge tar for gitt.
Det er to tiltak Barneombudet jobber for, som er avgjørende:
– Når penger er problemet, så er penger også en del av løsningen. Satsene for økonomisk sosialhjelp må opp, fordi det er uakseptabelt at de ikke er høyere når forskning viser at mange ikke har råd til å spise seg mette hver dag, eller ha råd til de vinterklærne barna trenger, sier Gerhardsen.
– Det andre er at det må være økt kompetanse i hjelpetjenestene om hva lavinntekt gjør med en familie. Å vokse opp med dårlig råd påvirker helse, skoleprestasjoner, vennskap og deltakelse og framtidsmuligheter. Det kunnskapen er helt nødvendig å ha med om disse familiene skal få oppfølging og hjelp som hjelper.
Barnevevernsansatte må se at økonomi kan være en avgjørende faktor, og Nav må jobbe videre med barneperspektivet.
Staten har nå levert sin rapport til FN om status for barn i Norge. FNs barnekomite har gjentatte ganger tatt opp fattigdom.
– Vi er utålmodige på vegne av disse barna, sier Gerhardsen.
Det er 35 år siden FNs generalforsamling vedtok barnekonvensjonen.
Den 11. barnerettighetsdagen ble arrangert på FNs internasjonale barnedag, den 20 november. Dagen ble arrangert av Barneombudet, Institutt for privatrett, Institutt for offentlig rett og Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo. Temaet i år var barn som vokser opp i fattige familier.
– Norge kan ikke være bekjent med antallet barn som vokser opp i fattigdom, sier Gerhardsen.