Glad for at barneministeren tar ansvar for digital trygghet - fortsatt flere utfordringer å ta tak i

Hovedbilde
Deltakerne på Barneombudets høynivåmøte om en tryggere digital hverdag i 2020.

Barneminister Kjell Ingolf Ropstad skal nå ta på seg ansvaret for å koordinere arbeidet med en tryggere digital hverdag for barn og unge.

Det kunne kulturminister Abid Raja og barne- og familieminister Ropstad fortelle på Medietilsynets arrangement i forbindelse med Safer Internet Day den 9. februar. Regjeringen har også publisert en pressemelding om temaet.

I Aftenposten sier statsråden at han vil komme med konkrete forslag til tiltak fremover. Han mener blant annet at gigantene som Facebook, Instagram og Snapchat må ta sin del av ansvaret for å gjøre det trygt på nett.

Press fra Barneombudet

Aftenposten skriver at dette skjer etter stort påtrykk fra Barneombudet. Det var på Barneombudets høynivåmøte for en tryggere digital hverdag, for ganske nøyaktig ett år siden, at barneombud Inga Bejer Engh utfordret barne- og familieministeren til å ta dette ansvaret.

Da hadde Barneombudet kartlagt at over 20 statlige etater, og 50 organisasjoner, jobbet med tematikken. Dét uten noen tydelig samordning.

– Det er behov for en samordnet og langvarig felles innsats. Lappeteppet må sys sammen og koordineringsansvaret må plasseres tydelig i ett departement, sa barneombud Inga Bejer Engh, som senere pekte på Ropstad.

Lover tiltak

Barneministeren lover nå konkrete tiltak.

- Jeg mener vi må jobbe internasjonalt for å straffeforfølge dem (Facebook o.l.) i større grad og stille dem til ansvar. Vi bør også se på om vi kan stille krav til algoritmene. For eksempel er vi bekymret for dette med selvmord og selvskading. Her ser vi at algoritmene kan være med å forsterke negative inntrykk, sier han til Aftenposten.

- Et viktig signal

- Jeg er glad for at barne- og familieministeren nå tar ansvaret for å koordinere arbeidet for en tryggere digital hverdag for barn og unge. Dette er noe jeg har etterlyst lenge. Det er et viktig signal at arbeidet nå forankret på politisk nivå, sier barneombud Inga Bejer Engh.

Hun berømmer barne- og familieministeren for at han nå tar ledelsen i arbeidet. Ifølge ombudet er ansvaret nå plassert der det hører hjemme.

- Dette handler om alle sider av barns oppvekst. Det barn gjør digitalt, og utenfor det digitale, er sammenvevd.

Artikkelen fortsetter under bildene.

G0 A6269
Barneminister Kjell Ingolf Ropstad ønskes velkommen til høynivåmøtet med en klem av barneombud Inga Bejer Engh. Nå har Ropstad svar på ombudets utfordring om å ta koordineringsansvar.
G0 A6362
Barneombudets ekspertgruppe for en tryggere digital hverdag skal bidra under Safer Internet Day 2021.

Må bygges på kunnskap

I tillegg til at arbeidet som allerede foregår må samordnes, så er Barneombudet nå opptatt av at når feltet nå skal videreutvikles så må dette gjøres basert på kunnskap. Da må kunnskapen innhentes.

Derfor mener Barneombudet at barne- og familieministeren i statsbudsjettet bør sette av midler til å opprette et nasjonalt forskningssenter om barn og digitale medier. Dette bør være knyttet til et universitets- eller høyskolemiljø.

- Vi må vite mer. Vi kan ikke bare telle, vi må gå bak tallene. Det er helt grunnleggende, slik at ikke regjeringen bruker penger til tiltak de ikke vet om virker, sier Bejer Engh.

Trygghet på nett på dagsorden

9. februar 2021 markeres som Safer Internet Day. Barneminister Kjell Ingolf Ropstad skal si mer om det ansvaret han har tenkt å ta på Medietilsynets arrangement som går fra 09.00-13.00.

Fra klokken 13.00 arrangerer Norsk senter for informasjonssikring "Den digitale foreldrefloka - helt nye utfordringer eller kjente problemer i nye kanaler?" på Facebook Live. Der vil man kunne møte tre av Barneombudets eksperter bak rapporten "Ungdom om digitale medier".

Ella, David og Tom fra ekspertgruppa skal diskutere hvordan man kan gjøre den digitale hverdagen tryggere og bedre.

Informasjonskapsler

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer

Nyhetsbrev