Oppfølging av enslig mindreårige asylsøkere som forsvinner fra asylmottak og omsorgssenter

FNs barnekomité har flere ganger kritisert Norge for det høye antallet enslige mindreårige som forsvinner, og bedt Norge om å øke innsatsen. Dette gjelder både arbeidet med å faktisk lete etter barna og å finne ut av hvorfor barna forsvinner i utgangspunktet.

NRK og Senter for undersøkende journalistikk har i vinter publisert flere saker om det høye antallet enslige mindreårige asylsøkere som forsvinner fra omsorgssentre og asylmottak. Undersøkelsene deres viser at mange av barna ikke blir lett etter og at det er et høyere antall barn som er forsvunnet enn hva som er registrert hos politiet. Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl sa i Stortinget 5. januar 2023 at Politidirektoratet har bedt politidistriktene om å se på hvordan gjeldende rutiner og retningslinjer følges opp.

Barneombudet har sendt et brev til Politidirektoratet, hvor vi ber om oppdatert statistikk på antallet barn som er registrert forsvunnet siden 2015, samt hvilke tilbakemeldinger politidistriktene har gitt og hvordan disse vil følges opp.

Informasjonskapsler

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer

Nyhetsbrev