Alvorlige menneskerettighetsbrudd mot barn i Gaza

Sammen med det europeiske nettverket for barneombud (ENOC) er vi bekymret for sikkerheten til barn i Gaza. ENOC oppfordrer i sin uttalelse at alle parter som er involvert i konflikten om å respektere og sikre respekt for reglene i internasjonal humanitær rett som gjelder i væpnet konflikt, spesielt med hensyn til barn.

Ethvert målrettet angrep på sivile, barn eller førstehjelpsfasiliteter som gir ly eller gir umiddelbar helse eller annen omsorg og støtte til barn og familier, er et brudd på internasjonal humanitær lov og FNs barnekonvensjon.

Situasjonen til barn i Gaza er kritisk og innebærer et massivt brudd på alle deres rettigheter. Barn i Gaza opplever nød, traumer, ødeleggelse, fordrivelse eller sorg. Deres grunnleggende behov – mat, vann, helsetjenester, husly – blir ikke lenger dekket, og deres overlevelse er sterkt truet. Som uavhengige forkjempere for barns rettigheter, oppfordrer ENOC det internasjonale samfunnet til å bruke alle sine krefter for å stoppe og ytterligere forhindre alvorlige brudd på rettighetene til alle barn i Gaza.

Barneombudet ber i tillegg norske myndigheter om å gjøre det de kan for at norske barn som oppholder seg i Gaza får hjelp til å komme seg hjem. Det er viktig at når disse barna kommer hjem til Norge så må det stå klart et hjelpeapparat til å støtte dem.

Barn og unge kan oppleve redsel eller bekymring over situasjonen i Gaza. Det er derfor viktig at voksne tar dette på alvor.

Les om hvordan du kan snakke med barn om krig (Redd Barna).

Barn og unge kan kontakte «Kors på halsen» på telefon eller chat.

Informasjonskapsler

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer

Nyhetsbrev