Ny rapport fra unge eksperter: Å eie sin egen historie

Barneombudet: jente med skateboard

Rapporten «Å eie sin egen historie» er utarbeidet av en gruppe ungdommer med erfaringer fra og behov for hjelp og støtte fra flere hjelpetjenester.

På oppdrag fra Barneombudet deler ungdommene i denne rapporten sine erfaringer og kommer med råd til myndighetene og de som jobber i tjenesten.

Barn og unge som trenger hjelp fra flere tjenester i oppveksten er ofte i en sårbar situasjon. Å gi riktig og tidlig hjelp er viktig for å forebygge utenforskap. For å få det til ser vi at tjenestene må samarbeide bedre enn det de gjør i dag.

Les den digitale rapporten her, eller som PDF dersom du foretrekker dét.

Artikkelen fortsetter under videoen.

- Over tid har jeg sett resultater av dårlig samarbeid på ulike områder. Det kan handle om saker der barn og unge faller fra i skolen, barn i barnevernet, barn som har psykiske vansker eller barn jeg har møtt i rettssalen. En felles utfordring er at de alle befinner seg i en sårbar situasjon. For å forebygge utenforskap trenger de riktig hjelp til riktig tid, sier barneombud Inga Bejer Engh.

- Tjenesten som skal bistå barn og unge til å mestre livene sine på best mulig måte leverer ofte som forventet innenfor sitt ansvarsområde, men utfordringen er at ingen tar ansvaret for helheten. Det kan resulterer i at barn og unge ikke får den hjelpen de trenger. Det har også de unge ekspertene vi har samarbeidet med erfart, sier Inga Bejer Engh.

I rapporten «Å eie sin egen historie» gir ungdommene råd til både myndigheter og til hjelpetjenestene der ute.

Mange av rådene handler om retten til å medvirke i egen sak. De gir forslag til hvordan kommunikasjonen mellom tjenestene bør styrkes og viser til et behov for en ungdomshjelper tilsvarende koordinator som kan hjelpe dem i samarbeidet på tvers av tjenestene.

- Vi mener man skal ha rett til en ungdomshjelper hvis man er med i to eller flere hjelpetjenester, forklarer en av ungdommene i rapporten.

I tillegg foreslår de å lage en «verktøykasse» for hjelpetjenestene med råd og tips til godt samarbeid og medvirkning. I rapporten fremhever ungdommene også hvor viktig det er å lytte til barn og unges egne erfaringer.

- Vi er faktisk litt eksperter på å snakke med ulike hjelpere, sier en av ungdommene i denne rapporten.

Se mer om ungdomshjelper i filmen under. Last ned rapporten i lenke under.

Informasjonskapsler

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer

Nyhetsbrev