Glad for nasjonale lettelser, ber kommunene tenke seg godt om

Barneombud Inga Bejer Engh på operaen
Barneombud Inga Bejer Engh er glad for at regjeringen nå letter på tiltakene for barn og unge.

- Jeg er svært glad på barn og unges vegne for at tiltakene blir lettet og for at regjeringen viser i praksis at de setter barn og unge først, sier barneombud Inga Bejer Engh etter at regjeringen i dag varsler lettelser i tiltak for barn og unge i forbindelse med mutasjonsutbruddet av koronaviruset.

Mange unge har levd med strenge tiltak lenge og dette koster mye. Rødt nivå i skolen og stengte fritidstilbud over tid er en stor belastning for barn, både når det gjelder tapt opplæring og deres psykiske helse.

Det er en risiko for at flere unge kan falle utenfor, noe som også har store samfunnsøkonomiske konsekvenser.

Blant lettelsene som nå er varslet er at skoler og barnehager i kommunene i ring 1 og ring 2 nå går tilbake til gult tiltaksnivå. I ring 1-kommunene åpnes det også opp for at barn og unge under 20 år kan drive organiserte idretts- og fritidsaktiviteter.

- Kommunene må nå være varsomme med å legge på tiltak, de må ikke gå lenger enn det som faktisk er nødvendig og forholdsmessig, sier Bejer Engh.

Les hos NRK.no: Barneombudet ber kommuner være varsomme med innstramminger

Hun oppfordrer kommunene til å gjøre gode avveiinger og følge opp regjeringens intensjon om at barn og unge må komme først.

- Vi ber kommunene om å særlig være oppmerksomme på konsekvensene for ungdommene som lenge har hatt strenge tiltak, og hva som kan gjøres for at de skal få leve mest mulig normale liv, sier Bejer Engh.

- Nå ligger det mye ansvar på kommunene, avslutter barneombudet.

Informasjonskapsler

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer

Nyhetsbrev